School logo

Факултет за Електротехника и информациски технологии

УНИВЕРЗИТЕТ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ" СКОПЈЕ

 • Star colored gray
 • Star colored gray
 • Star colored gray
 • Star colored gray
 • Star colored gray

3.75/5

Дали си дел од оваа институција ?

Предложи промена во содржината!

Локација

Скопје.

За образовниот центар

Наша стратешка определба е да се развиваме и понатаму како водечка образовна и научно-истражувачка институција во Република Македонија на полето на електротехниката и новите технологии. Обезбедувајќи перманентна технолошка иновација, квалитет и креативност во наставните програми, остваруваме континуирано образование на стручни, креативни и претприемчиви индивидуи, кои не само што ќе работат успешно во својата професионална ориентација, туку и ќе создаваат нова работа и афирмираат нови можности и откриваат нови хоризонти. Нашата образовна мисија ја остваруваме со додипломските и последипломските студии со развивање на интензивна комуникација со студентите, Универзитетот и врвните слични институции во светот како и со „бизнисот” и стопанството. Постигнувајќи постојан успех во научно-истражувачката работа на домашен и меѓународен план, нашата научно-истражувачка мисија ја остваруваме со докторските дисертации и бројните меѓународни научно-истражувачки проекти. Создавајќи услови за трансфер на знаење и технологија ние даваме силна подршка на технолошкиот и економски одржлив развој на нашето стопанство. Нашата визија е припадност на семејството престижни институции на полето на електротехниката и новите технологии како и давање подршка на меѓународната интеграција на нашата земја и нашето стопанство од аспект на негова меѓународна конкурентност и трансфер на знаење и технологија.

  Пронајди ја соодветната Програма

  Споделени искуства

  Севкупна просечна оценка -

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  3.75/5

  Марија Цветковска, Консултант за енергетика

  Електроенергетика, автоматизација и обновливи извори на енергија - (Прв циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Алумни - Генерација 2015

  Коректен однос помеѓу студентите и професорите како и добра теоретска основа по сите предмети. Како недостаток би издвоила немање на практична подготовка.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  3.6/5

  Анонимен, Software Developer

  Компјутерско системско инженерство, автоматика и роботика - (Прв циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Алумни - Генерација 2010

  Студиите беа по некоја застарена програма. Лабараториските вежби беа извршувани на стар хардвер и софтвер.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  3.4/5

  Васко Авукатов, ГИС аналитичар, Проектен координатор и програмски координатор за ГИС и бази на податоци

  Компјутерско системско инженерство, автоматика и роботика - (Прв циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Алумни - Генерација 1999

  Насоката на која студирав не е наведена - Комјутерска Техника, информатика и автоматика. Веројатно бидејќи кога се запишав беше електротехнички факултет, дипломирав по преименувањето и транформацијата во ФЕИТ, но предметите кои беа дел од програмата доминантно одговараат на денешните во ФИНКИ, со исклучок на поврзаните со автоматика. Тежок факултет кој ги филтрираше недоволно интелигентните, непосветените и неупорните. Наставната програма за ваквите факултети мора да се ажурира постојано, а истовремено, за се што е најактуелно е неопходно да се имаат соодветни предзнаења. Од перспектива на студент ме иритираа досадните, премногу теоретските и "застарените" предмети, но од сегашна перспектива јасни ми се предизвиците при правењето на наставна програма за материја која постојано се менува и технологии кои постојано одат напред (што да се исфрли, што да се задржи). Сигурно можеше и подобро да бидат осмислени некои работи, но на крај, главната цел - да се изгради квалитетен кадар беше постигнувана со ваквата програма и високо поставените критериуми. Односот кон студентите беше многу различен. Кај најставниот кадар, помладите професори и асистенти генерално беа подостапни и имаа покоректен однос, додека значаен дел од професорите од постарите генерации беа недостапни, нетрпеливи, препотентни и сл. Од аспект на експертиза, би рекол дека најголемиот дел беа врвни експерти во сопствената област, но имаше големи варијации во нивниот квалитет како едукатори. Кадарот на студентски прашања беше непотребно нељубезен на почетокот на студирањето, но односот се промени како што се наближувавме до дипломирање, на крај беше и пријателски. Немав потреба од асистенција при вработување, бев "регрутиран" пред да дипломирам.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  3.8/5

  Васко Стевоски, Консултант/Надзорен инженер

  Обновливи извори на енергија - (Втор циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Алумни - Генерација 2017

  Искуство споделено во вид на 'ѕвездички'.. поз.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  3.4/5

  Анонимен, Студент

  Телекомуникации и информациско инженерство - (Прв циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Сегашен студент

  Имам само позитивни искуства од професорите и од самиот факултет. Скрос би го препорачал овој факултет на идни студенти.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  4.6/5

  Анонимен,

  Компјутерско хардверско инженерство и електроника - (Прв циклус) - Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Алумни - Генерација 2002

  Jas studirav po stara programa smer elektronika i telekomunikacii. Fakultetot barase dosta ucenje i so zavrsuvanje na istiot se steknuvas so titula diplomiran elektro inzener. So zavrsuvanje na fakultetot ti si dobro prifaten od site kompanii vo drzavata. Imas dobro poznavanje od oblasta koja si ja izucuval i ponataka mozes mnogu lesno da se nadgraduvas i da gradis kariera. Vo momentov moe mislenje e deka fakultetot ne vadi dobri generacii. Ocenkite koi ke gi dadam se koga jas studirav.

  Вкупен впечаток

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Наставна програма

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Помош при вработување

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Професори

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Комуникација со вработени

  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green
  • Star colored green

  Севкупнa оценка

  4.2/5

  12

  8